Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното Пасхално

...
Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното Пасхално
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отслужи празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното Пасхално свещенодействие за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

На богослужението участваха президентът Румен Радев и неговата брачна половинка Десислава Радева, Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му Маргарита. В храма бяха дошли и доста вярващи. Сред тях са и фамилии с децата си.

Православната черква уважава Велика събота, която е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово - Великден.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла.

Когато Господ Иисус Христос умрял като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото още веднъж се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Благодатният огън, донесен през предходната година на Велика събота от българска църковно-държавна делегация от Божи гроб в Йерусалим, беше пренесен с литийно шествие от Синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил " в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

През тази година от Българската православна черква взеха решение, че " по отношение на неподходящи условия няма да се реализира пътешестване на Велика събота за преместване на Благодатния огън от Светия град Йерусалим ". Благодатният огън, съхраняван от предходната година, можеше да бъде получен през днешния ден от духовници в Синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил " в София, с цел да го занесат те в храмовете на своите епархии на вечерните празнични богослужения за Възкресение Христово.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР